Ervaring

Van 1976 tot 1984 studeerde Melanie van Heijst geneeskunde aan de universiteit van Utrecht. Tijdens deze studie organiseerde zij gezamenlijk met een mede-student een extra co-schap met onderzoek op de Kaap Verdische Eilanden.

Melanie: "De ervaring en leerschool die ik daar heb gehad is bijna onbeschrijfelijk. Door een andere cultuur en de verschillen tussen mannen en vrouwen daadwerkelijk te ervaren heb ik geleerd hoe deze factoren de manier van ziek zijn beïnvloeden. De verschillen kunnen écht groot zijn, dat heb ik gedurende mijn studie en jaren als jonge arts wel geleerd. Echter, is het direct ook de boeiendste kant van het medische vak; te kunnen werken met al die verschillen en diversiteit."

Na haar studie heeft Melanie van Heijst zich gespecialiseerd als tropenarts en heeft zij tot 1992 in West Afrika gewerkt.

Melanie: "Niet altijd even heroïsch bezig geweest met het 'redden van mensenlevens', maar veelal juist met de voeten in de klei proberen zorg op maat te bieden en roeien met de riemen die we hadden. Doordrongen werd ik wel van het feit hoe ontzettend lastig dat kan zijn. Het belangrijkste wat ik daar toch wel in de praktijk gezien en ervaren heb is dat voorkomen écht beter is dan genezen."

Dat belangrijke inzicht en de toenemende interesse naar preventie heeft ertoe geleid dat Melanie van Heijst zich, na haar terugkomst in 1992, is gaan specialiseren tot Arts Jeugdgezondheid. Van 1992 tot 2000 is zij als zodanig werkzaam geweest bij de GGD en korte tijd ook bij Bureau Vertrouwens Artsen, tegenwoordig AMK (Advies Meldpunt Kindermishandeling).

De technische vaardigheden in combinatie met haar kennis en ervaring op het gebied van preventie en jeugdgezondheidszorg past Melanie dagelijks toe in (o.a.) de abortushulpverlening. Zij werkt tot 1 oktober 2018 als eerste trimester abortusarts en als medisch coördinator van een abortuskliniek. Tevens is Melanie sinds 2003 werkzaam bij de Rutgers Stichting en vanaf 2009 tot medio 2012 werkzaam als arts seksuoloog bij de GGZ-instelling PsyQ. Momenteel werkt Melanie Van Heijst als arts seksuoloog bij Psycho Eindhoven, en bij de praktijk voor psychologie en psychotherapie Witlox in Nuenen.

Melanie tot slot: "Liefde en interesse voor de diversiteit van mensen met hun verschillende culturen voel ik nog dagelijks in mijn praktijk. Medisch technisch kwaliteit van zorg leveren is een belangrijke uitdaging. Maar minstens even belangrijk vind ik de uitdaging om aan al die verschillende mensen zorg op maat te bieden met aandacht voor emoties zoals verdriet, wanhoop, schaamte en angst. Ik bied een stukje gezondheid in de breedste zin van het woord."

Relevante opleidingen (afgerond)

1970-1976: VWO Lyceum Augustinianum Eindhoven.
1976-1984: Studie Medicijnen Universiteit van Utrecht.
1984-1987: Opleiding tot tropenarts: St Jans Gasthuis Weert en Koninklijk Instituut voor de Tropen Amsterdam.
1990: District Health Management Course: Koninklijk Instituut voor de Tropen Amsterdam.
1996-1999: Opleiding tot Jeugdarts: TNO-PG Leiden.
2000: Opleiding tot eerste trimester abortusarts Stimezo kliniek Eindhoven.
2003: Interne opleiding Rutgersarts en seksueel overdraagbare aandoeningen.
2005: Kader Training NVvVA
2008-2009: Cursorisch gedeelte seksuologie RINO Eindhoven
Augustus 2011: Inschrijving register seksuologische hulpverlening
December 2012: Behalen fellowship van de European Society of Sexual Medicin

Melanie van Heijst

Melanie van Heijst

Arts seksuele gezondheid
Arts Seksuoloog NVVS

Contact

E contact@melanievanheijst.nl

Adres

Fransebaan 592-B
(bovenste bel)
5627JM Eindhoven
Toegang alleen op afspraak

Ingang kliniek

KvK: 17270114 0000
AGB: 76085978
BIG: 59021523701
Geregistreerd bij: NVVS

NVVS Logo