Seksualiteit bij een ernstige ziekte

Hoe kun je blijven genieten van seksualiteit wanneer je gezondheid verslechtert door een ernstige ziekte?

Iedereen wil graag genieten van een fijne beleving van seksualiteit. Een gezonde seksualiteitsbeleving is een belangrijk onderdeel van een gezond en gelukkig leven en daarmee een belangrijke basis voor levensgeluk. Oók, of misschien juist, wanneer een acute ernstige ziekte, zoals bijvoorbeeld kanker, de gezondheid beïnvloedt. Een ingrijpende operatie kost veel energie, geeft pijn, en geeft een gehavend lichaam met littekens. Daarbij geven bijwerkingen van de behandeling zoals misselijkheid, vermoeidheid, haaruitval, bepaald geen "sexy" gevoel. Geen wonder dus dat bij veel mensen en hun partner het genieten van seksualiteit niet meer vanzelfsprekend is.

Seksualiteit bij een ernstige ziekte zoals kanker

Seksualiteit kan in een dergelijke zware periode even op de tweede plaats staan. Bij anderen kan het juist zijn dat seks in deze tijd erg belangrijk is. Het kan troost bieden, het kan ontspannen, het kan in sommige situaties de pijn verzachten, het kan een bijdrage leveren aan herstel, maar vooral kan seks helpen om te gaan met heftige emoties. Het verdriet, de angst en zware emoties die het levensgeluk bedreigen kan je verzachten met plezierige intimiteit en seksualiteit. Door de omstandigheden is dit vaak niet eenvoudig.

Het zoeken naar een manier om weer te kunnen genieten van intimiteit en seksualiteit op een manier die bij je past is niet altijd eenvoudig. Melanie helpt je daarbij graag. Voor korte vragen en het maken van een afspraak kan je hierover mailen.

Melanie van Heijst

Melanie van Heijst

Arts seksuele gezondheid
Lid van: NVVS

Contact

E contact@melanievanheijst.nl

Adres

Medisch Centrum
Aalsterweg 183
5644RA Eindhoven

Toegang alleen op afspraak

Ingang kliniek

KvK: 17270114 0000
AGB: 76085978
AGB: 84103038
AGB: 90045155